Viime viikot ovat olleet itselläni paljon normaalia kiireisempiä. Tiedän kyllä kuinka minun tulisi pitää huolta itsestäni, nukkua hyvin, syödä kunnolla, ulkoilla… Kaikkihan me tiedämme nämä jutut, ei niitä tarvitse edes mainita. Mutta joskus ei kerta kaikkiaan vaan ehdi. Joskus nyt vaan on niin kiireinen jakso elämässä, tavallista enemmän töitä tai tavallista vaativampi arki, eikä sille voi mitään. Hyväksytään siis että näin vaan on, ja 8 tunnin yöunet, puolen tunnin päivittäinen ulkoilu ja muistia sekä oloa parantavat ruoka-aineet, parsakaalin, mustikoiden ja oliiviöljyn päivittäinen käyttö jää tässä vaiheessa vähemmälle….
Kun on kiire ja stressiä pidemmän aikaa, se alkaa yleensä näkyä muistissa. Lähimuistikapasiteetti on ylikuormitettu, alkaa unohdella asioita: missä avaimet ovat, ostinko jo maidon, mikä tapaaminen olikaan iltapäivällä. Tämä on kaikille tuttua. Seuraava askel stressin kuormittamassa muistissa on yleensä nimien ja paikkojen unohtelu, ensin niiden mitä ei käytä joka päivä. Kadulla vastaan kävelevän tutun nimeä ei muista, viime kesänä tehdyn lomamatkan paikkakunnat eivät tule mieleen, kaukaisemman sukulaisen nimi on unohtunut. Tästä kun vielä vähän kuormitetaan alkavat ne ihan päivittäinkin käytössä olevat nimet ja sanat unohtua, tai sekoittua, alkaa tulla tukalia tilanteita kun muisti pettää itsestäänselvissä paikoissa.
Yleensä mistään sen vakavammasta muistihäiriöstä tai sairaudesta ei ole kyse, eikä ole syytä stressata tästä muistikapasiteetin ongelmasta sen enempää. Se on vain merkki siitä, että nyt pitää pysähtyä, nyt pitää oikeasti vähän levätä, ottaa taukoa, antaa aivojen lepuuttaa. Kun stressi on niin pitkällä, että muisti pätkii, on se takuuvarma merkki siitä, että myös kroppa kaipaa täyttä lepoa. Sitä ei vaan usein itse huomaa. Kiireisen päivän päätteeksi painaa vielä illaksi kuntosalille tai spinningiin, ja vaikka se voi tuntua aivoille levolta, eivät kropan adrenaliinitasot pääse rauhoittumaan hetkeksikään: sekä hermosto että keho painavat edelleen täysillä kierroksilla ja aivot valvovat sitä kautta yleensä myöhään yöhön, ja uni ei sitten tule silmään millään.
Normaalilla työikäisellä aikuisella kaikki stressin ja kiireen aiheuttamat muistiongelmat menevät ihan tavallisella levolla ja rauhoittumisella ohi. Jos stressi on kroonistunut, pitää levätä pidempään. Joten jos tunnistatte itsenne ylläolevasta, ottakaa tauko, ihan rauhassa, edes 5min. Eikä kuntosalia tänä iltana.
Mutta entä ne vinkit sitten, kun kerran alussa tuli todettua, että nyt on vaan niin kiire ettei ehdi pysähdyä, ja tässä sitä mennään ja tämänkin jutun lukemiseen on mennyt jo 3 kiireistä minuuttia. Mitä siis tehdä nyt heti saman tien? Aikaa ei ole puolen tunnin meditaatioon, eikä tunnin kävelylle metsässä.
Tässä kuusi hieman epätavallisempaa tapaa auttaa meitä, toivottavasti hetkellisessä kiireessä eläviä:
- Keskity 8 sekuntia. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että 8 sekuntia on riittävä aika painaa käsillä oleva asia lyhytkestoisesta muistista pitkäkestoiseen muistiin. Silloin et kuormita lisää lähimuistiasi, ja muistat suurella todennäköisyydella tärkeän asian paljon paremmin. Hengitä siis syvään, ja keskity asiaan 8 sekuntia. Siinä kaikki, olo helpottuu heti.
- Jauha purkkaa. Jälleen monet hyvät tutkimukset ovat osoittaneet, että päänkuoren liike, niiden pienten sahalaitaisten saumojen liike kallonluiden välissä, tehostaa aivojen toimintaa ja parantaa muistikapasiteettia. Jauhava liike myös tehostaa visuaalisen ja kuullun ymmärrystä yhtä aikaa. Erinomaista siis pitkiin kokouksiin. Siinä missä purkan jauhaminen on jo hyvä ja pitää leukaluiden kautta päänkuoren pienessä liikkeessä, muista myös jauhaa kaikki ruokasi kunnolla lisätehosteeksi. Tämä vähentää myös närästystä, mutta siihen palaamme toisen kerran.
- Piirtele hassuja kuvioita joka paikkaan. Piirtely on erinomaista aktiviteettia aivoille, ja kuten purkan jauhaminen, auttaa aivoja keskittymään yhtä aikaa sekä kuullun että nähdyn ymmärtämiseen. Aivojen ongelma ei ole monien tehtävien tekeminen yhtä aikaa, vaan ylikuormittuminen vain yhdellä osa-alueella. Kun ylikuormittuminen uhkaa, ja etenkin jos taustalla on univelkaa, aivot koittavat ikäänkuin sammuttaa itsensä nukkumistilaan, horrokseen, jossa mikään oppiminen ja muistaminen ei onnistu. Tuttu tunne kokouksessa tai pitkän puhelinkeskustelun aikana? Piirtele siis kaikki lautasliinat, palaveripapereiden reunat ja muut mahdolliset paikat täyteen kuvioita, samalla kun keskityt kuuntelemaan tai opettelemaan uutta asiaa.
- Tee palapeli. Kuntosalin salin sijaan käy illalla kaupan kautta ja osta iso palapeli. Mitä vaikeampi, sitä parempi. Vähintään 500 palaa. Palapelin tekeminen on lähes yhtä hyvää harjoitusta aivoille kuin uuden kielen opettelu, se auttaa aivoja luomaan uusia hermoimpulssiratoja tehokkaasti, ja uudet ja tärkeät hermoimpulssit virkistävät paikoilleen jämähtänyttä aivotoimintaa. Yksinkertaisena toimintana palapelin kokoaminen auttaa kuitenkin samalla aivoja lepäämään lähes yhtä hyvin kuin nukkuminen, jolloin paljon tärkeää informaatiota siirtyy lyhytkestoisesta muistista pitkäkestoiseen ja muistin kuormitus vähenee. Jos kärsit unettomuudesta, kaiva palapeli esiin.
- Haistele rosmariinia. Tuoreen tai aromaterapeuttisen rosmariiniöljyn haistelemisella on erään eurooppalaisen tutkimuksen mukaan selvästi muistia parantava vaikutus, etenkin lyhytkestoisen muistin suhteen ja etenkin kiireen keskellä. Rosmariinin tuoksu virkistää oloa muutenkin ja vie pois tunkkaisuuden ja tukkoisuuden tunnetta. Pistä siis taskuun eteerinen rosmariiniöljy jota voit ohimennen nuuhkaista, tai sido nippu rosmariinia roikkumaan työpisteen seinälle: tuoksu lisää samalla aineenvaihduntaa ja vilkastuttaa verenkiertoa, joten kunnon nuuhkaisu korvaa muutaman minuutin liikunnan tosi kiireisellä.
- Hymyile. Hymyileminen lisää positiivista hormonitoimintaa, parantaa aivojen verenkiertoa ja sitä kautta parantaa muistia.
Sorry, the comment form is closed at this time.